Zgodba Kmečke hiše Ojstrica

Družinske korenine

so nas zvabile nazaj v Logarsko dolino potem, ko smo v svetu pridobivali življenjske in poslovne izkušnje. Tu, kjer so naši predniki stoletja sobivali z naravo, danes z zadovoljstvom in vztrajnim delom dodajamo kamenček v mozaik turistične ponudbe in trajnostnega razvoja območja.

Po letu 2000

smo s solastništvom in vodenjem hotela Plesnik pridobili izkušnje in pogoje za ureditev lastnega penziona. V Kmečki hiši Ojstrica smo prve goste sprejeli aprila 2008.

Danes

je ata Franci v naši družini še vedno prva violina. V začetku je dirigiral kar s kuhalnico. Za goste je kuhal domače jedi, kot ga je učila njegova mama. Po odzivih gostov sodeč mu je odlično uspevalo. Sedaj v kuhinji ustvarjata dva kuharja, on pa se z veseljem posveča delu na posestvu. V njegovi prisotnosti si lahko, ob predhodni najavi, ogledate posestvo in pestro druščino domačih živali (konjev, oslov, prašičev, ovc, koz, zajcev,…)
Mama Barbara poskrbi za vse (drugo). Pokramlja z obiskovalci in jim pomaga z nasveti, uredi papirje, razporedi delo in poprime kjer je potrebno.
Hči Kaja se dobro znajde v različnih vlogah, največkrat pa razveseljuje obiskovalce ob mizah in pri točilnem pultu. Včasih pride na pomoč tudi babi iz Kranja.

Ojstrica ti naše kraljestvo, oj planina,
brez tebe živeti ne morem, domovina,
Le enkrat, le enkrat sem videl ta kraj,
želim si ga vedno nazaj – planinski raj.

V soncu žariš kakor biser, oj planina,
srce te pozabit ne more, domovina.
Le enkrat, le enkrat sem videl ta kraj,
želim si ga vedno nazaj – planinski raj.

Logarska dolina

Ojstrica - kraljica savinjskih gora

S terase in izpred hiše se pogosto oziramo na čudovito severno steno Ojstrice. Krasna je, pa naj bo bela v zimskem mrazu, siva na modrem jutranjem nebu ali oranžna v toplini zadnjih sončnih žarkov.

v osrčju Logarske doline
najlepša Alpska dolina, n.v. 760m
sredi krajinskega parka
med dvatisočaki
mehkoba gozdnih tal
med pesmi gora
What we do?

Kako v naši hiši prispevamo k ohranjanju Logarske doline in Matere Zemlje?

Od novembra 2020 vas Kmečka hiša Ojstrica pričakuje prenovljena. S pomočjo evropskih sredstev smo izvedli ENERGETSKO PRENOVO. Želimo si, da bi Logarska dolina ostala takšna, kot smo jo prejeli v upravljanje od naših prednikov: divja, naravna in čista.

Veliko je še idej za naravi in ljudem prijazno bivanje, poslovanje ter življenje nasploh. Korak za korakom udejanjamo smele načrte.

Hvala, ker nas pri tem podpirate.
Hišo ogrevamo s sodobno pečjo

za lesno biomaso (z lesnimi sekanci iz bližnjega gozda).

Poskrbimo za zdravo in okusno hrano

V partnerstvu z lokalnimi in ekološkimi dobavitelji poskrbimo za zdravo in okusno hrano naših gostov. Pozorni smo na vsak košček hrane in stremimo k minimalni količini zavržene hrane.

Zmanjšujemo uporabo plastične embalaže

S skrbno nabavo zmanjšujemo uporabo plastične embalaže.

Svetlobno onesnaževanje

Omejili smo svetlobno onesnaževanje.

Skrbimo za kontrolirano uporabo vode.

V Logarski dolini je vode sicer dovolj, a se zavedamo, da vsaka kapljica šteje. Voda v sobah je pitna zato gostom priporočamo, da si postrežejo vodo iz našega izvira Ivovec, s steklenimi vrči in kozarci, brez plastike.

Zmanjšujemo porabo električne in toplotne energije

S pomočjo naših skrbnih gostov zmanjšujemo porabo vode, električne in toplotne energije ter pralnih sredstev. Zato rjuhe menjamo na 4 dni brisače pa na željo gosta po potrebi. V hiši uporabljamo ekološka čistila, gostom pa je na voljo ekološka kozmetika.

Hvala za vašo podporo in sodelovanje pri ohranitvi čarobne, čiste narave krajinskega parka Logarska dolina.

Naša VIZIJA

Trajnostno, ozaveščeno, lokalno, ekološko in zdravo je naša ključna odločitev. Udejanjamo jo tudi z aktivnostmi za pridobitev okoljskega znaka Zeleni ključ – Green Key. Spoštovanje okolja je naša zaveza in odgovornost. Povabimo vas, da z nami stopate po poti trajnostnih rešitev v dobro narave in ljudi. Verjamemo, da boste lahko pri nas preživeli lep, sproščujoč, miren in navdušujoč oddih. Z veseljem vas pričakujemo in vam nudimo svoj dom, kjer boste lahko varni, mirni in zadovoljni. To kar počnemo imamo res radi. Z vsem srcem. In s tem bomo nadaljevali. Korak za korakom. Tudi z vašo podpro in sodelovanjem.

Image Description
Franci Plesnik

samostojni podjetnik